Jak rozpoznać dobre szkło szafirowe w zegarku przed zakupem?

Wczoraj oglądałem kilka zegarków w sklepie i sprzedawca zapewniał mnie, że mają szkło szafirowe, ale nie potrafił tego jakoś sensownie pokazać. Trochę się boję, że przepłacę za coś, co tylko wygląda „szafirowo”. Macie jakieś sposoby, żeby przed zakupem sprawdzić, czy szkło naprawdę jest szafirowe?

Link    PW    Źródło
Napisano: 30.11.2025 19:24:36

Miałem kiedyś podobny problem, kiedy kupowałem zegarek dla brata i też nie byłem pewny, czy sprzedawca mówi prawdę. Najlepiej działa prosty test z odbiciem światła — szkło szafirowe daje lekko niebieską poświatę pod odpowiednim kątem. Przy okazji szukania informacji o różnych typach szkieł trafiłem na opis audemars piguet code 11.59 chronograph 41mm , gdzie fajnie pokazano różnice między szafirem a szkłem mineralnym. Z mojego doświadczenia warto też delikatnie przesunąć paznokciem po powierzchni: szafir jest wyraźnie twardszy i bardziej „suchy” w dotyku niż mineralne szkło. No i jeśli masz możliwość, poproś o dokumentację producenta — to zazwyczaj najlepszy dowód, żeby nie dać się nabrać.

Link    PW    Źródło
Napisano: 30.11.2025 21:25:01 , ostatnia edycja: RidgecianoHaps, 30.11.2025 21:31:09

Szukaj w wątku
JamesForrest
RidgecianoHaps

Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego
Dotacje na innowacje - Inwestujemy w Waszą przyszłość
foo