Duchowe życie zwierząt

Tytuł oryginalny:
Seelenleben der Tiere
Autor:
Peter Wohlleben
Tłumacz:
Ewa Kochanowska-Szlęzak ...
Wydawcy:
Legimi (2017)
Wydawnictwo Otwarte (2016-2017)
Biblioteka Akustyczna we współpr. z Wydawnictwem Otwartym (2016-2017)
Wydane w seriach:
Audiobook
książka do słuchania
Audiobook - Biblioteka Akustyczna
ISBN:
978-83-272-4602-8, 978-83-7515-435-1
978-83-7515-462-7, 978-83-7927-708-7
Autotagi:
audiobooki
CD
druk
książki
MP3
publikacje popularnonaukowe
Więcej informacji...
3.6 (18 głosów)

Autor „Sekretnego życia drzew”, Peter Wohlleben, przedstawia w fascynujący sposób świat przyrody, którego nie znamy. Koguty okłamujące kury? Łanie pogrążone w żałobie? Zawstydzone konie? To przejawy fantazji ekologów czy naukowo udowodnione fakty z życia zwierząt? Czy bogate życie uczuciowe nie jest zastrzeżone jedynie dla ludzi? Peter Wohlleben, leśnik i miłośnik przyrody, korzystając z najnowszych badań i własnych obserwacji, udowadnia, że zwierzęta i ludzie w sferze uczuć i doznań są do siebie podobni. Odkrywa przed nami niesamowite historie zwierząt, w których możemy zaobserwować ich mądrość, współczucie, troskę czy przyjaźń. Podobnie jak w bestsellerowym „Sekretnym życiu drzew” Wohlleben przedstawia w fascynujący sposób świat przyrody, którego nie znamy. Kochasz zwierzęta? Dzięki tej książce przekonasz się, że są ci bliższe, niż ci się zdawało.
Więcej...
Wypożycz w bibliotece
Dostęp online
Brak zasobów elektronicznych
dla wybranego dzieła.
Dodaj link
Kup
Trwa szukanie ofert...
Recenzje
  • Peter Wohlleben to leśnik z pona­ddwu­dzie­stol­etnim stażem w Zarządzie Lasów Państwowych w Niemczech. Zrezygnował z posady urzędniczej, aby swoją wizję ochrony przyrody wcielać w życie. Obecnie opiekuje się lasami w Reńskich Górach Łupkowych. Tam z powodzeniem praktykuje leśnictwo oparte na ekologicznych i ekonomicznych podstawach. Jest częstym gościem w programach telewizyjnych. Swoją wiedzą chętnie dzieli się w licznych publikacjach i podczas seminariów.* • Mieszkam na wsi, dlatego na co dzień mam do czynienia z różnymi zwierzętami. Sięgnąłem po tę książkę, ponieważ chciałem dowiedzieć się więcej rzeczy na ich temat, ale nie uśmiechało mi się sięgać po nudne publikacje naukowe. Czy warto przeczytać tę książkę? Dla kogo będzie ona idealna? • Peter Wohlleben, przedstawiając zarówno swoje obserwacje, jak i badania naukowców, pokazuje, że zwierzęta w kwestiach uczuciowych są bliskie nam. • Od dzisiaj przeczytam wszystko, co wyjdzie spod pióra tego pisarza, ponieważ ma on bardzo ciekawy i lekki styl pisania! Książkę czytało mi się bardzo szybko; z godziny na godzinę poznawałem fascynujące historie z życia zwierząt, które pokazywały m.in. to, że potrafią one współczuć, kłamać czy odczuwać nawet żałobę. Z tego dzieła dowiedziałem się znacznie więcej niż w trakcie mojej siedmioletniej nauki biologii (w tym przyrody). Ten utwór pokazuje, że mimo iż od wielu lat żyjemy ze zwierzętami, to nadal nie wiemy za dużo o nich. • Czy wiewiórki są w stanie kochać tak mocno, aby się dla siebie poświęcić? Czy można podzielić zwierzęta na te „dobre” i „złe”? Albo „pożyteczne” i „niepożyteczne”? Dlaczego niektóre zwierzaki boją się ludzi? I czy można się z nimi porozumieć? Na te oraz inne pytania znajdziecie odpowiedź w książce. • Z jednej strony po przeczytaniu można odczuć, że zarzucane jest nam to, iż nie mamy zbyt dużego poszanowania w stosunku do zwierząt, zaś z drugiej powinniśmy podchodzić do tego z głową, tj. nie stawać się od razu wegetarianami czy weganami, tylko nie kupować na przykład torebki z krokodyla. • Czasem chciało mi się płakać, bo opisane zostały badania, które były dość brutalne. Moim zdaniem nie powinny być one przeprowadzane, jeśli tym samym dzieje się krzywda zwierzętom. • „Duchowe życie zwierząt” to książka, którą czytało mi się świetnie! Spodobał mi się zarówno pomysł, jak i jego wykonanie. Wydaje mi się, że książek takiego typu powinno być więcej, ponieważ są one przystępniejsze dla większości osób, toteż będą mogli oni w prosty sposób dowiedzieć się tego, co napisane jest w różnych nudnych utworach pisanych nieco trudniejszym i bardziej fachowym językiem. • Podsumowując, utwór polecam przede wszystkim osobom, które interesują się światem zwierząt. Dzieło to może pomóc również tym, co uczą się biologii. • Za przekazanie egzemplarza do recenzji dziękuję Księgarni Tania Książka. Książkę kupicie tam za 24,08 złotych, co jest bardzo dobrą ceną, a za pierwsze zakupy możecie zgarnąć rabat. • Tytuł: „Duchowe życie zwierząt” • Tytuł oryginału: „Das Seelenleben der Tiere” • Wydawnictwo: Otwarte • Tłumaczenie: Ewa Kochanowska • Korekta: Anna Kopeć-Śledzikowska, Joanna Hołdys • Projekt okładki: Eliza Luty • Wydanie: I • Oprawa: twarda • Liczba stron: 255 • Data wydania: 10.04.2017 • ISBN: 978-83-7515-435-1 • ** Źródło – okładka książki.
1 2
Dyskusje

Brak wątków

Przejdź do forum
Nikt jeszcze nie obserwuje nowych recenzji tego dzieła.
Opis
Inne tytuły:Seelenleben der Tiere: Liebe, Trauer, Mitgefühl Liebe, Trauer, Mitgefuhl - erstaunliche Einblicke in eine verborgene Welt Tyt. oryg.: Seelenleben der Tiere
Autor:Peter Wohlleben
Tłumaczenie:Ewa Kochanowska-Szlęzak Ewa Kochanowska
Lektor:Stanisław Biczysko
oraz:Janusz Ballarin Grzegorz Leśniewski Adam Ławnik Łukasz Łukasik Marcin Nawrocki Krzysztof Onikijuk
Wydawcy:Legimi (2017) Wydawnictwo Otwarte (2016-2017) Biblioteka Akustyczna we współpr. z Wydawnictwem Otwartym (2016-2017)
Serie wydawnicze:Audiobook książka do słuchania Audiobook - Biblioteka Akustyczna
ISBN:978-83-272-4602-8 978-83-7515-435-1 978-83-7515-462-7 978-83-7927-708-7
Autotagi:audiobooki beletrystyka CD druk epika ikonografia książki literatura literatura piękna literatura stosowana MP3 nagrania proza przemówienia psychologia publikacje popularnonaukowe
Powyżej zostały przedstawione dane zebrane automatycznie z treści 29 rekordów bibliograficznych, pochodzących
z bibliotek lub od wydawców. Nie należy ich traktować jako opisu jednego konkretnego wydania lub przedmiotu.
Okładki
Kliknij na okładkę żeby zobaczyć powiększenie lub dodać ją na regał.

Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego
Dotacje na innowacje - Inwestujemy w Waszą przyszłość
foo